
دنیای انیمیشن از سبک ها و زمینه های مختلفی تشکیل شده است. کلمه انیمیشن اصطلاحیست که تقریبا هر چیزی را که دارای حرکت و پویایی باشد را شامل میشود. وقتی صحبت از انیمیشن تجاری شود نام موشن گرافیک به عنوان ابزاری قدرتمند دیده میشود.
در این مقاله علاوه بر تاریخچه آن توضیح خواهیم داد که موشن گرافیک چیست و چه چیزی آن را از سایر انیمیشن ها متمایز میسازد. همچنین از اهمیت آن در صنعت تبلیغات صحبت خواهیم کرد.

از طراحی های استاتیک تا متحرک کردن آن ها
در بیان ساده، موشن گرافیک به معنای گرافیک و طراحی پویا و در حال حرکت است. گاهی موشن گرافیک را موشن دیزاین نیز مینامند که درک رابطه بین حرکت و عناصر طراحی را آسانتر میکند. موشن گرافیک عبارت است از آوردن دانش طراحی به رسانه های جدید با افزودن عناصر زمان و مکان به آن؛ یعنی ایجاد حرکت.
زنده کردن عناصر طراحی کار سادهای نیست. در موشن گرافیک برخلاف سایر زمینه های انیمیشن، روشی از پیش تعریف شده برای متحرک سازی اشیا وجود ندارد. به عنوان مثال در یک انیمیشن (مانند کارتون های دیزنی) میتوان از منابع بی پایان طبیعت برای تحرک بخشیدن به شکل یک انسان و یا یک حیوان استفاده کرد اما در موشن گرافیک هیچ اشاره طبیعی به نحوه حرکت اشکال، تایپوگرافی و… وجود ندارد. به همین دلیل طراحان موشن گرافیک بایستی انواع حرکات، شتاب و سرعت را مطالعه کنند و با کنار هم قرار دادن تمام عناصر، یک پلتفرمی را طراحی کنند تا بینندگان قادر به ارتباط با آن باشند.

تاریخچه موشن گرافیک
قبل از وجود موشن گرافیک، زمانی بود که تمام طرح های گرافیکی به صورت ساکن و فلت بودند و هیچ حرکت و پویایی نداشتند. بعد ها با پیدایش انیمیشن ها و کارتون های سنتی، همچنین با پیشرفت سینما، موشن گرافیک نیز وارد حوزه انیمیشن شد.
موشن گرافیک در دهه ۱۹۴۰ توسط Oskar Fischinger و Norman McLaren متولد شد و در دهه ۱۹۵۰ طراحان شگفت انگیزی از جمله Saul Bass، Maurice Binder و Pablo Ferro موشن گرافیک را در معرض دید عموم قرار دادند و باعث آشنایی مردم با آن شدند.
فیلم هایی که این هنرمندان بر روی آن ها کار کردهاند هنوز هم مهمترین مرجع و الهام بخش بسیاری از طراحان موشن گرافیک و کارشناسان سینما است. کارهای آن ها نمایانگر یک رویکرد غیر منتظره و خلاقانه برای ایجاد هیجان برای تماشاگران و معرفی اطلاعات فنی فیلم، از جمله شرکت تولید کننده، کارگردان فیلم، بازیگران و… بود. این روش جدید بازی با کلمات و عناصر گرافیکی که مردم قبلاً هرگز ندیده بودند، نقطه ورود محبوبیت بیشتر موشن گرافیک به سینما و تلویزیون اصلی بود.
موشن گرافیک به شدت با پیشرفت تکنولوژی در ارتباط است، بنابراین تکامل آن ها به هم وابستگی دارد. در سال های اخیر، با پیشرفت نرم افزار های طراحی و انیمیشن، امکان دسترسی بیشتری برای کسانی که مایل به یادگیری یا تولید موشن گرافیک هستند، داده شده است. در عین حال، فراگیر بودن صفحه نمایش های اطراف ما فرصت بیشتری را برای طراحی و در نتیجه متحرک کردن محتوا ایجاد کرده است. از اتومبیل گرفته تا بیلبوردها، یخچال های هوشمند و تلفن های موجود در جیب ما، امروزه همه چیز از گرافیک های متحرک استفاده میکنند.

کاربرد موشن گرافیک در دنیای امروزی
توسعه فناوری و وجود صفحه نمایش ها دامنه کامل استفاده از موشن گرافیک را گسترش داده است. آنچه که در گذشته فقط برای معرفی اطلاعات فنی و ایجاد روحیه برای یک داستان مورد استفاده قرار میگرفت، امروزه طیف وسیعی از اهداف را دنبال میکند.
در تلویزیون، از موشن گرافیک در تیزر نمایش های تلویزیونی، پیام های بازرگانی و تبلیغات، معرفی اطلاعات و بسیاری از موارد دیگر استفاده میشود. همچنین در بخش پیش بینی اخبار و پس زمینه های مجازی آن نیز از موشن گرافیک استفاده میکنند. عناصر تلویزیون از روزهای آغازین شروع به کار آن در حال حرکت هستند و این حرکت به بخشی جدایی ناپذیر از هویت تلویزیون تبدیل شده است.
با پیشرفت وب سایت ها و اپلیکیشن ها، متحرک بودن نقش مهمی در ایجاد تجارب بهتر از طریق بخش طراحی رابط کاربری موشن گرافیک را داراست.
وقتی صحبت از تبلیغات به ویژه رسانه های اجتماعی میشود، موشن گرافیک واقعاً در همه چیز، از تبلیغات پیچیده داستان محور گرفته تا پست های متحرک ساده اینستاگرام میدرخشد. موشن گرافیک یک ابزار عالی برای کمک به شرکت ها است که از سایر رقبا متمایز هستند.
موشن گرافیک کاربرد های فراوانی دارد، از منوی متحرک در رستوران های زنجیرهای گرفته تا علائم پیش بینی شده در فرودگاه ها. موشن گرافیک در همه جا مورد استفاده قرار میگیرد و هر موقعیتی توانایی بالقوه خود را در سطح متفاوتی کاوش میکند.

چرا از موشن گرافیک استفاده کنیم؟
از آنجا که بیش از ۹۲٪ از خریداران در تصمیم گیری نهایی خرید خود از طریق فیلم های آنلاین تأثیر پذیرفتهاند باید گزینهای را انتخاب کنید که میتواند بلافاصله توجه آن ها را جلب کند. علاوه بر این، فیلم های موشن گرافیک برای ارسال در شبکه های اجتماعی بسیار مناسب هستند و اشتراک گذاری آن ها توسط مخاطبین بیشتر است. موشن گرافیک ها سرگرم کننده هستند و جذابیت بصری بالایی دارند. علاوه بر مقرون به صرفه بودن این نوع فیلم ها در مقابل تیزر های تبلیغاتی دیگر، استفاده از موشن گرافیک نوعی بازاریابی محسوب میشود و شما همیشه آن ها را در اکثر فیلم های تبلیغاتی تلویزیونی پیدا خواهید کرد.

انواع موشن گرافیک
- فیلم های توضیح دهنده
فیلم های توضیح دهنده یا توضیحی محبوب ترین و رایج ترین نوع موشن گرافیک هستند و اکثر کاربران از این نوع موشن گرافیک استفاده میکنند. این نوع موشن گرافیک مناسب افراد و شرکت هایی است که میخواهند روند کار و محصول خود را به روشی ساده و قابل فهم به مخاطبان خود انتقال دهند.
- فیلم های آموزشی
این دسته از فیلم ها نیز مانند فیلم های توضیحی سعی در انتقال مفهوم به مخاطبان هستند با این تفاوت که هدف از این نوع موشن گرافیک ها آموزش استفاده از محصول یا هر چیز دیگری برای مخاطب هدف است.
- استاپ موشن
استاپ موشن فیلم کوتاهیست که با چسباندن چندین عکس به هم ساخته میشود. به این صورت که با حرکت دادن میلیمتری سوژه و مدام عکس گرفتن از آن در یک زاویه مشخص میتوان یک استاپ موشن ساخت.
- لوگو
چه چیزی باعث میشود نام تجاری یا لوگو شرکت شما به یاد ماندنیتر شود؟ یک لوگو موشن! با استفاده از لوگو موشن برند خود را در ذهن مردم همیشگی کنید.
- عناوین
حرکت دادن عناوین باعث جلب توجه آن ها میشود، اهمیت آن ها را برجسته میکند و ارتباطات شما را بهبود میبخشد. این امر به ویژه اگر ویدیوی موشن گرافیک شما دارای صدا برای کمک به برقراری ارتباط نباشد، بسیار حائز اهمیت است.
- اینفوگرافیک
حتی وقتی اینفوگرافیکی آمار واقعاً جالبی را نشان میدهد، گاهی وسوسه میشویم که از آن چشم پوشی کنیم. با این حال، با ایجاد اینفوگرافیک متحرک میتوانیم این وسوسه را از بین ببریم و کاربر را شیفته آن آمار جالب کنیم.
- تایپوگرافی
یکی دیگر از روش های ساخت موشن گرافیک استفاده از تایپوگرافی است که در آن از فرایند تایپ حروف و کاراکترها توسط یک سری المان های گرافیکی متحرک استفاده میشود.
- ارائه یا پرزنتیشن
شما میتوانید جزء بهترین سخنران های شرکت یا دانشگاه خود باشید اما اگر نمایش ارائه شما بر روی مانیتور پویا و جذاب نباشد؛ به سخنرانی شما لطمه وارد میکند. با استفاده از پرزنتیشن های متحرک میتوانید به سخنرانی خود جان ببخشید.
- گیف
شاید از گیف ها در شبکه های اجتماعی استفاده کرده باشید و آن ها را برای دوستان و همکاران خود بفرستید. گیف ها در بین انواع موشن گرافیک محبوبیت زیادی دارند.

ابزار های ساخت موشن گرافیک
- Photoshop
ابزاری ابتدایی برای کلیه طراحان گرافیک و موشن گرافیک در صنعت طراحیست و دارای قابلیت های بسیاری است.
- Illustrator
ابزار معروف دیگری برای طراحان موشن گرافیک در صنعت طراحی illustrator است. این نرم افزار تقریبا مشابه فتوشاپ بوده با این تفاوت که ایلوستریتور مبتنی بر وکتور است در حالی که فتوشاپ به صورت پیکسلی عمل میکند.
- AfterEffects
افتر افکت ابزار اصلی برای طراحان موشن گرافیک محسوب میشود. اگر میخواهید به عنوان یک موشن گرافیست استاد شوید، پس باید Adobe After Effects را یاد بگیرید. طبیعت انعطاف پذیر و همه کاره AE، آن را در بین انیماتورها و موشن گرافیست ها مورد علاقه قرار داده است.